NATUROPATIJA z Jacqueline DuSwami

Naturopatija je holistična obravnava telesa, naturopati pa verjamemo, da ima  telo po svoji lastni naravi notranje ravnovesje. Ko se to ravnovesje poruši, nastopi bolezen: pride do oslabelega imunskega sistema. Cilj naturopata  je, da čimprej obnovi imunski sistem, odkrije vzroke bolezni - ne zdravi bolezni same, pomaga pa si s čimbolj naravnimi neinvazivnimi metodami, saj le tako lahko podpre človekovo lastno življensko silo - ta pa ponovno vzpostavi ravnovesje med telesom, umom in duhom.


Najboljšo predstavo o tem, kako Jacqueline DuSwami dejansko izvaja svojo naturopatijo, pa si lahko preberete v intervjuju, ki je izšel v slovenski izdaji revije Elle:


Jacqueline, učiteljica joge, je v mojem življenju zelo hitro prevzela tudi mesto strokovnjakinje za hrano, prehranske dodatke, postenje, zdravo življenje … Šele pozneje sem odkrila, da je naturopatinja – da se poklicno ukvarja z vsem, kar vpliva na naše telo in duha, posledično pa na naše zdravje, videz, tudi staranje.

Odločila sem se, da bom končno izvedela, kaj in kakšna je naturopatija ter kako mi lahko olajša in polepša življenje. Gre za celostni pristop do posameznika, temelji pa na prepričanju, da ima telo moč, da se lahko pozdravi samo.

Jacqueline opozarja, da to ne pomeni, da zavrača uradno medicino: »Stranko spodbujam, da opravi vse zdravstvene preglede; le zakaj ne bi izkoristili številnih pripomočkov in znanja, s katerimi hitro pridobimo zelo natančne rezultate? « Obenem jo spodbuja, da se odloči za zdravo življenje, pri čemer so zelo pomembni izbira prave in zdrave hrane, gibanje, razstrupljanje telesa, ki ima pri njenih terapijah pomembno vlogo, in ugotavljanje tolerance za posamezna hranila, predpiše ali svetuje ustrezno dieto in skupaj začneta odstranjevati vzroke za posamezne alergije. Ker je jogistka, ji hrbtenica pomeni osnovni element za pregled posameznika: pregleda njeno stanje, stanje dihanja in kože ter predpiše vaje (asane), ki mu bodo pomagale hitreje okrevati, se razstrupiti, pridobiti prožnost telesa, dobro počutje, več energije …

Po pogovoru o mojem načinu življenja – prehranjevanju, gibanju, željah – sva se odločili, da stanje mojega telesa preveriva še z bioresonančnim aparatom. Že sama sem v zadnjih letih ugotovila, da nekatera živila povzročajo rahlo intoleranco v mojem telesu, a da mi jih toliko ne ustreza, si nisem mislila. Zelo sem bila presenečena tudi nad prisotnostjo težkih kovin in drugih sestavin cepiv iz otroštva, ki obremenjujejo moje telo, neprijetno pa me je osupnilo še, da je moje telo v nesoglasju s toliko paraziti v telesu. Natu­ropatinja me je pomirila, da nisem nenavadna in da bova alergije in parazite lahko odpravili, s tem pa izboljšali delovanje strojčka, ki me poganja v življenje, ter obenem kakovost mojega življenja.

Najprej me čaka odpravljanje alergenov in parazitov – pri svoji naturopatinji se lahko odločim za hitrejše in zelo učinkovito odpravljanje z bioresonanco ali za dolgotrajnejšo, a prav tako uspešno naravno pot. Jacqueline Du Swami pravi, da so motnje v našem telesu med seboj povezane in da se lahko zgodi, da se bodo drugi alergeni nevtrali­zirali in postali do mojega telesa prijazni, ko bom odpravila svojo največjo težavo. Veselo na delo, torej . . Čaka me nič kaj zavidljiv jedilnik, a če hočem ostati zdrava in mladostna, nimam druge izbire. Potem ko se bom poslovila od alergičnih odzivov telesa in parazitov, ki niso v soglasju z njim, mi bo naturopatinja izdelala celostni program.

Čaka me tudi druga preizkušnja – razstrupljanje. Sama si ga seveda predstavljam kot post, a morda bom potrebovala le blažjo obliko, saj se bom z odstranitvijo nekaterih jedi s krožnika, več gibanja na svežem zraku, pomirjujočimi meditacijami in jogijskimi asanami, ki jih moje telo potrebuje in obožuje, že takoj otresla nekaj strupov.

Zdaj mi je tudi bolj jasno, zakaj sem se med svojim drugim daljšim postom lani tako slabo počutila – v telo sem vnašala snovi, ki jih že prej ni dobro prenašalo, in si tako naredila medvedjo uslugo. Naturopatinja opozarja, da lahko s postom ali tudi lažjo obliko razstrupljanja telesa povzročimo več škode kot koristi, če v telo vnašamo snovi, ki so v kakršnemkoli nesoglasju z našim telesom, zato so splošni recepti velikokrat zavajajoči.

»Cilj naturopatov je, da vzpostavijo imun­ski sistem stranke, ki nato zaživi samostojno z vsemi pristopi, koristnimi za njeno zdravje, ki jih je spoznala v naturopatskem procesu, « pravi Jacqueline Du Swami. Natu­ropat je namreč osredotočen na doseganje in ohranjanje ravnovesja med telesom, umom in duhom, zato se trudi, da bi telesu povrnil zdravje, in ne le zdravil posledic bolezni. Najti poskuša pravi vzrok in glede na to postaviti diagnozo za zdravljenje. Pazi tudi, da ne potlači starih simptomov in tako odpre poti novim. Z agresivnimi metodami bi lahko škodoval naravnemu procesu zdravljenja, zato podpira človekovo lastno življenjsko silo.

Naturopatija temelji na odločitvi za zdravo življenje, ki bo ohranjalo naše ravnovesje – polni bomo energije, mladostnI in privlačnI ter umirjeni:


  1. - Odločite se torej za zdravo prehranjevanje z organsko pridelano hrano (dobite jo v večjih samopostrežnih trgovinah ali pa si poiščite kmeta ali dostavljavca, ki mu lahko zaupate).

  2. - Zelenjavni in sadni sokovi so nepogrešljiv kozarec svežih vitaminov in mineralov, antioksidantov, takojšnje energije … Naturopatinja priporoča ločevanje sadnih in zelenjavnih sokov, le jabolko in korenje lahko brez skrbi primešate obojim.

  3. - Pomembno je čiščenje telesa, tako zunaj kot znotraj. »Tako damo telesu možnost, da se samozdravi, harmonizira in obnavlja, « pravi naturopatinja Jacqueline DuSwami.

Pravilna telesna vadba in čim več gibanja na svežem zraku omogočata dobro telesno pripravljenost, dovolj kisika v celicah in s tem enakomerno kroženje energije v telesu. »Pravilno dihanje, umirjanje pa tudi dovolj spanca in počitka pa so bistveni za popolno fizično in duhovno zdravje, « pravi Jacqueline DuSwami.


Naturopatsko zdravljenje je primerno za vse, ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave, saj se jih naturopatija loteva celostno in z neagresivnimi metodami ter obenem lahko sodeluje z uradno medicino.

Naturopatija vam lahko pomaga tudi s programi, kot so pomlajevanje, čiščenje telesa, zdravljenje intolerance za hrano, pomoč ob izčrpanosti, zdravljenje avtoimunskih bolezni, poporodna krepitev telesa in povezanost z otrokom (postnatalna joga), priprava žensk na zdravo nosečnost.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Jacqueline DuSwami, B. S. Y. A. naturopatinji.       Petra Arula